ПУЦКОВА, Добрила

ПУЦКОВА, Добрила (Куманово, 6.Ⅵ 1926 – Скопје, 23. Ⅱ 2007) – актерка. Во Драма на МНТ од 1945 г. до пензионирањето (1982). УЛОГ: Дездемона („Отело“); Анжелика („Вообразен болен“); Магдалена („Домот на Бернарда Алба“); Коштана во истоименото дело; Анжелика („Господа Глембаеви“); Неда („Црнила“); Дара (Госпоѓа министерка“); Валја („Платон Кречет“); Стојанка и Ефка („Чорбаџи Теодос“); Ленче („Бегалка“); Феба („Како што милувате“); Симка („Печалбари“); Купавина („Волци и овци“); Татјана („Малограѓани“); Оливија („Ноќ спроти Водици“); Лујза („Интрига и љубов“); Раиса („шума“); Маша („Живиот труп“); Лариса („Мома без мираз“) и др. Р. Ст. Никола Пушкаров