ПРЕДАЧИ И ВЕШТИЦИ-САМРАЧНИЦИ

ПРЕДАЧИ И ВЕШТИЦИ-САМРАЧНИЦИ (Бомбѕцоидеа и Спхингиидае) – ноќни пеперуги. Се одликуваат со дебело и збиено тело и со силни крилја што ги прави брзи и подвижни летачи. Антените им се добро развиени, а цицалката многу долга и спирално свиена. Во Македонија се регистрирани 230 таксони, од кои 15 се ендемични. Познат претставник е видот мртовечка глава (Ацхеронтиа атропос Л.). ЛИТ.: Франз Даниел, Дие Лепидоптерен фауна Југослањисцх Мазедониенс. Ⅱ Бомбицес ет Спхингес, Посебно издание, Мус. Мац. Сци. Нат., години работел како професор на Сцена од филмот „Пред дождот“, режија Милчо Манчевски (1994) Скопје, 1964; Група автори, Цоунтрѕ Стадѕ фор биодиверситѕ оф тхе Републиц оф Мацедониа (фирст натионал репорт), Министрѕ оф енвиронмент анд пхѕсицал планнинг, Скопје, 2003. В. Т. К. – М. Кр.