ПРАЛИПЕ , КУД

„ПРАЛИПЕ“, КУД (Скопје, 1949– ) – културно-уметничко друштво на скопските Роми. Основано е од група ентузијасти. Има приредено неколку илјади концерти во земјата и во странство, со први награди на фестивалите во Дижон (Франција), Закопане (Полска) и во други европски земји. Има значаен придонес во афирмацијата на ромската култура. М. Кит. ПРАСИКА (КАЛИНА) (Лигус