ПОТПОЛОШКИ

ПОТПОЛОШКИ (Цотурниџ) – род птици од фамилијата вистински кокошки (Пхасианидае), од кои во Македонија е регистриран еден вид потполошка (Цотурниџ цотурниџ). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.