ПОПОВСКА-КОРОБАР, Викторија

ПОПОВСКА-КОРОБАР, Викторија (Скопје, 1954) – историчар на уметноста. Магистрирала на Филозофскиот факултет во Скопје на тема „Иконописот во Охрид во ⅩⅤⅠⅠⅠ век“ (2003). Работи во Музејот на Македонија во Скопје како кустос-советник за збирката икони и е раководител на Одделот за уметност. Уредник е на сп. „Зборник – средновековна Викторија Поповска -Коробар уметност“ – издание на Музејот. Автор е на постојаната поставка „Галерија на икони“ и на повеќе тематски изложби во земјата и во странство. БИБ.: Кон атрибуцијата на живописот во црквата на Слимничкиот манастир, „Зборник за средновековна уметност“, 2, Музеј на Македонија, Скопје, 1996, 213237; Полошкиот полиелеј како најстара датирана резба во Македонија, „Јубилеен зборник“, Филозофски факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Скопје, 1996, 509-522; Тхе Ицон оф Јесус Цхрист тхе Савиоур анд тхе љуестион оф тхе цонтинуитѕ оф тхе Охрид паинтинг сцхоол фром тхе 15 тх центурѕ, „Изкуство“, 33-34, София, 1996, 34-38; Полошки манастир Св. Ѓорѓи, Музеј на Македонија, Скопје, 1998 (каталог); Лесновски манастир, Музеј на Македонија, Скопје, 2000 (каталог); Икони од Кумановско во црквата „Св. Никола“ во Куманово, Народен музеј, Куманово, 2000 (каталог, коавторство со Ј. Зисовска); Зографите Крсте од Велес и Крсте Поп Трајанович, „Прилози“, ЏЏЏИИИ, 1, МАНУ, Скопје, 2002, 87-102; Икони од Музејот на Македонија, Скопје, 2004; Иконописот во Охрид во ⅩⅤⅠⅠⅠ век, Скопје, 2005. С. Мл.