ПИШТАРКИ

ПИШТАРКИ (Аподидае) – фамилија релативно мали птици од ре-дот на долгокрилни птици (Мацроцхирес), од кои во Македонија се регистрирани два вида: обична пиштарка (Апус апус) и голема пиштарка (Апус мелба). Пиштарка ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Влоѓимјеж Пјанка