ПЕТРОВ, Славчо, протојерејставрофор

ПЕТРОВ, Славчо, протојерејставрофор (Виница, 1912 – Скопје, 29. И 1990) – професор на Православниот богословски факултет. Бил свештеник во Крива Паланка, Неготино и во Скопје. Учесник на Првиот, Вториот и Третиот црковно-народен собор за создавање на Македонската православна црква. Бил професор во Богословијата и на Православниот богословски факултет во Скопје. ЛИТ.: Доне Илиевски, Македонското православно свештенство во борба за национална и црковна слобода, Скопје, 1987. Рат. Гр. Стојмир Петров