ПЕСОЧНИЦИ

ПЕСОЧНИЦИ (Цицинделидае) – тврдокрилни инсекти. Грабливи месојади, со издолжени нозе, живо обоени (преовладува зелената боја), добри летачи, се среќаваат на сончеви и песокливи места. Во Македонија се регистрирани 7 видови од родот Цициндела, а Песочник најпознат е полскиот песочник (Цициндела цампестрис Л.) што се среќава на отворени песочни терени. Лови ситни инсекти и пајаци. ЛИТ.: Божидар Дровеник, Хеинз Пекс, Цаталогус Фаунае Царабиден дер Балканландер (Цолеоптера : Царабидае). Цолеоптера Сцхњанфелдер Цолеоптерологисцхе Миттелунген, Сцхњанфелд, 1994; Владимир Крпац, Бранислава Михајлова, Биодиверситѕ оф Мацедониа фром а виењ поинт оф хитхерто фаунистиц инвестигатионс. Партиципатион њитх Ундерпројецт: Класс Инсецта, Мацедониан Мусеум оф Натурал Хисторѕ – Министрѕ оф Сциенце, Финал Репорт, Скопје, 1999, 23-30. В. Т. К. – М. Кр.