ПЕПЕРУГА, ЖОЛТА

ПЕПЕРУГА, ЖОЛТА (Гонептерѕџ рхамни Л.) – дневна пеперуга. Името потекнува од жолтата (лимон) боја на крилјата кај мажјакот; женките се зелено-жолто обоени. Се храни со нектар. Се среќава на отворени терени, на ливади и полиња. Се појавува во една генерација од мај до септември. широко распространет вид е низ цела Европа. Во Македонија видот е многу чест во пролет и познат како мигрант. ЛИТ.: Јосеф Тхурнер, Дие Лепидоптеренфауна Југослањисх Мазедониенс. И. Рхопалоцера, Грѕпоцера унд Ноцтуидае, Посебно издание. Ацта. Мус. Мац. Сци. Нат., Скопје, 1964; Лионел Г. Хиггинс анд Норман Д. Рилеѕ, А филд гуиде то тхе Буттерфлиес оф Бритаин анд Еуропе, Лондон анд Гласгоњ 1970; Паул Сцхеидер – Предраг Јаксиц, Жолта пеперуга Дие Тагфалтер вон Југослањисцх Мазедониен Дурина (Рхопалоцера унд Хеспериидае), Мüнцхен 1990. В. Т. К. – М. Кр.