ПЕПЕРУГА, ГЛОГОВА

ПЕПЕРУГА, ГЛОГОВА (Апориа цратаеги Л.) – дневна пеперуга. Има силни, бели и проѕирни крилја, со јасно нагласени жилки. Лета од мај до август, се храни со нектар. Живее претежно во овошни насади и градини, каде што полага јајца. Ларвите се Глогова пеперуга познати штетници на плантажите. Распространета е во Европа. Во Македонија е многу чест вид. ЛИТ.: Јосеф Тхурнер, Дие Лепидоптеренфауна Југослањисх Мазедониенс. И. Рхопалоцера, Грѕпоцера унд Ноцтуидае, Посебно издание, Ацта. Мус. Мац. Сци. Нат., Скопје, 1964; Лионел Г. Хиггинс анд Норман Д. Рилеѕ, А филд гуиде то тхе Буттерфлиес оф Бритаин анд Еуропе, Лондон анд Гласгоњ, 1970; Паул Сцхеидер – Предраг Јаксиц, Дие Тагфалтер вон Југослањисцх Мазедониен Дурина (Рхопалоцера унд Хеспериидае), Мüнцхен, 1990. В. Т. К. – М. Кр.