ПЕЛИСТЕР , ИСЕЛЕНИЧКО ДОБРОТВОРНО-КУЛТУРНО ДРУШТВО

ПЕЛИСТЕР“, ИСЕЛЕНИЧКО ДОБРОТВОРНО-КУЛТУРНО ДРУШТВО (Торонто, Канада, 1960) – основано првобитно под името „Битола“. Друштвото го формирало фудбалскиот клуб „Битола“ (1969), преименуван (1985) настапувал под името „Македонија“. Се поделило (1979) на четири самостојни селски друштва што продолжуваат да настапуваат заеднички. Сл. Н.-К.