ПЕЛИСТЕР , ИСЕЛЕНИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА

ПЕЛИСТЕР“, ИСЕЛЕНИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА (Акрон, Охајо, Њујорк, 1923) – организација на македонските доселеници по потекло од Леринско, Битолско, Прилепско и во помал број од Охридско и Гевгелиско. Изградиле свој Дом (1939). Активни биле Женската и Младинската секција. Сл. Н.-К. „ПЕЛИСТЕР“, ИСЕЛЕНИЧКО ДОБРОТВОРНО ДРУШТВО