ОХРИДСКА СИНАГОГА ВО ЦАРИГРАД

ОХРИДСКА СИНАГОГА ВО ЦАРИГРАД (ⅩⅤⅠ в.) – еврејски храм. Синагогата ја изградиле ЕвОхридска синагога во Цариград реите–романиоти доселени од Охрид во квартот Балат. Била една од најлуксузните синагоги во Цариград. Ентериерот бил декориран со инкрустрации од седеф, сликани претстави на Охрид и бе-ма во форма на брод, потврда за врските и носталгијата по родниот крај. Објектот постои и денеска. Ј. Нам. Охридски апостол, црковнословенски ракопис од крајот на ⅩⅠⅠ век