ОРЛИ

ОРЛИ (Пандионидае, Ацципитридае) – фамилии средно големи и големи дневни грабливи птици. Фамилијата орли рибари (Пандионидае) вклучува мал број видови специја-Белоглав орел – мршојадец (Гѕпс фулвус) лизирани за лов на риби, од кои во Европа и кај нас е присутен само еден вид орел рибар (Пандион халиаетус). Фамилијата на орлите, еји, луњи и јастреби (Ацципитридае) вклучува повеќе родови, меѓу кои кај нас се присутни следниве видови: белоопашест морски орел (Халиаеетус албицилла), орел змијар (Цирцаетус галлицус), златен или скалест орел (Аљуила цхрѕсаетос), крстат или цар-ски орел (Аљуила хелиаца), голем креслив орел (Аљуила цланга), мал креслив орел (Аљуила помарина), мал или џуџест орел (Хиерааетус пеннатус), мал или египетски мршојадец (Неопхрон перцноптерус), белоглав мршојадец (Гѕпс фулвус), брадест мршојадец (Гѕпаетус барбатус) и црн мршојадец или картал (Аегѕпиус монацхус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П.– В. Сид. Македонското оро „Кавадарка“ (1950)