ОРДАНОВСКИ, Сашо

ОРДАНОВСКИ, Сашо (Скопје, 11. Ⅶ 1964) – новинар, издавач, политички аналитичар. Завршил Факултет за интердисциплинарни студии по новинарство во Скопје. Припаѓа на генерацијата новинари кои кон крајот на осумдесеттите години ја промовирале медиумската демократија со магазинот „Млад борец“. Работел во повеќе печатени и електронски медиуми. Ја извршувал функцијата директор и главен уредник на МТВ (1994/96). Еден Сашо Ордановски од најцитираните македонски аналитичари и автори во угледни странски медиуми. Основач и сопственик на магазинот „Форум“(денес „Форум плус“). Активен во невладиниот сектор. Б. П. Ѓ. Ореви