НУРКАЧИ

НУРКАЧИ (Подиципедидае) – фамилија на мали, до средно големи водни птици што прават гнезда на водната вегетација и можат да нуркаат на длабочина до 30 метри. Кај нас се регистрирани 4 вида: голем нуркач (Подицепс цристатус), црвеноврат нур-Голем нуркач кач (Подицепс грисегена), црноврат нуркач (Подицепс нигрицоллис) и мал нуркач (Тацхѕбаптус руфицоллис). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.