НОВА СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА

НОВА СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА – политичка партија формирана при крајот од 2005 г., со отцепување од СДСМ. На парламентарните избори одржани во 2006 г. освои седум пратенички места во Собранието на РМ. Учествува во составот на Владата на РМ, заедно со ВМРО– ДПМНЕ, ДПА, ЛП, СПМ, ДОМ и ПЕИ. Лидер на НСДП е Тито Петковски, поранешен висок функционер на СКМ и на СДСМ. ЛИТ.: Светомир шкариќ, Уставно право, Скопје, 2006; Гордана Силјановска-Давкова, Македонске политичке партије кроз призму идеологије, Београд, 2007. Ѓор. Ив. Јосип Новак