НИКОЛИЦА МЛАДИОТ

НИКОЛИЦА МЛАДИОТ (Џ–Ⅺ в.) – војсководец, син на познатиот Самуилов благородник Николица. Го командувал првиот и најхрабар одред македонски војници. По смртта на Јован Владислав (1018), кога започнала агонијата на Самуиловото Царство, во Скопје му се предал на византискиот император Василиј Ⅱ и бил почестен со титулата протоспатер и стратег. ЛИТ.: Иоаннис Сцѕлитзае Сѕнопсис Хисториарум, рец. И. Тхурн, Берлин, 1973. К. Аџ. Велимир Николов