НЕЗАВИСИМОСТ , ИСЕЛЕНИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА

„НЕЗАВИСИМОСТ“, ИСЕЛЕНИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА (Дукејн, Пенсилванија, САД, 22. Ⅳ 1922) – организација на македонските и на бугарските доселеници од Дукејн и од околните градови на Питсбург. Биле активни училиштето, библиотеката, клубот, младинската секција и хорот „Родни звуци“. Сл. Н.-К.