НАУМОВСКИ, Петар

НАУМОВСКИ, Петар (Прилеп,
27. Ⅷ 1968) – кошаркар. Бил член на Кошаркарскиот клуб

Работнички“ во Скопје. Со КК


Југопластика“ од Сплит двапати

Вангел Наумовски: „Езерски мотив“ (1971)
го освоил првенството на Југославија и на Европа, со КК „Бене-тон“ (Италија) Купот на Европските шампиони, со КК „Ефес-Пилсен“ (Турција) трипати првенството на Турција и Купот на
„Радивое Кораќ“. Успешно настапувал и за други клубови и трипати за најдобрата селекција на Европа. Со Репрезентацијата на Македонија играл на завршните натпревари на Европското првенство во Франција (1999). Од Кошаркарската федерација на Македонија е прогласен за најдобар кошаркар на Македонија во ХХ век. Д. С.