МУХЧИНОВ, Ѓорѓи Анков

МУХЧИНОВ, Ѓорѓи Анков (с. Мелничик, Серско 1866 – с. Мелничик, 6. Ⅶ 1899) – серски војвода. По националност бил Влав, немал образование. Учесник во македонското револуционерно движење. Во текот на 1881 г. бил затворен. Учествувал во Мелничкото востание (1895). Дејствувал како серски војвода. Во борба со османлиски воени сили загинал со шестмина свои четници. Зиба Пунторие Муча