МУФЛОН

МУФЛОН (Овис аммон) – парнокопитен цицач од фамилијата празнороги (Бовидае), кој населува планински шуми. Кај нас е присутен само во оградени ловишта. ЛИТ.: С. Петковски – Б. Крѕстуфек, Цицаци на Македонија, Скопје, 1998; А. Ј. Митцхелл-Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П. Ј. Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј. Б. М. Тхиссен, В.Вохралик, Ј. Зима, ТхеАтласофЕуропеан Маммалс, Лондон–Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.