МУВИ, ГАСЕНИЧАРКИ

МУВИ, ГАСЕНИЧАРКИ (Тацхинидае) – многу корисни двокрилни инсекти. Ларвите паразитираат на гасеници од штетни инсекти. Во Македонија се потврдени 28 вида. Најпознат вид е Агриа аффинис Фаллен, чија ларва паразитира на губарот и на други штетни инсекти. ЛИТ.: Јонче шапкарев, Зоологија на без’рбетните животни, Скопје, 1991; Владимир Крпац, Бранислава Михајлова, Биодиверситѕ оф Мацедониа фром а виењ поинт оф хитхерто фаунистиц инвестигатионс. Партиципатион њитх Ундер-пројецт: Класс Инсецта, Мацедониан Мусеум оф Натурал Хисторѕ – Министрѕ оф Сциенце, Финал Репорт, Скопје, 1999, 23-30. В. Т. К. – М. Кр.