МУВАРЧИЊА

МУВАРЧИЊА (Мусцицапидае) – фамилија мали птици од подредот птици- пејачки (Осцинес). Во Европа и кај нас се присутни два рода (сврачовидни мувар£иња –Фицедула и кафени муварчиња – Мусцица

па), со вкупно
£етири вида.
ЛИТ.: Бирдс ин Еу
ропе: популатион ес
тиматес, трендс анд
Сврачовидно муварче цонсерватион статус, „БирдЛифе Ин
тернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982.
Св. П. – В. Сид.