МРТОВЕЧКИ ПЛАШТ

МРТОВЕЧКИ ПЛАШТ. (Нѕмпхалис антиопа Л.) – дневна пеперуга. Името $ е дадено според изгледот и обоеноста на крилјата од горната страна. Се храни со нектар и со растителни сокови. Живее, претежно, по шумските ливади каде што има брези. Лета од рана пролет, а најчест е во јуни и во јули. Распространет е скоро во цела Европа. Во Македонија е редок вид. ЛИТ.: Јосеф Тхурнер, Дие Лепидоптеренфауна Југослањисх Мазедониенс. И. Рхопалоцера, Грѕпоцера унд Ноцтуидае, Посебно Издание, Ацта. Мус. Мац. Сци. Нат., Скопје, 1964; Лионел Г. Хиггинс анд Норман Д. Рилеѕ, А филд гуиде то тхе Буттерфлиес оф Бритаин анд Еуропе, Лондон анд Гласгоњ, 1970; Паул Сцхеидер – Предраг Јаксиц, Дие Тагфалтер вон Југослањисцх Мазедониен Дурина (Рхопалоцера унд Хеспериидае), Мунцхен, 1990. В. Т. К. – М. Кр.