МОЧВАРНИ ПТИЦИ

МОЧВАРНИ ПТИЦИ (Сцолопацидае) – фамилија долгоноги водни птици, кои го прават гнездото на земја; главно миграторни видови, тесно поврзани со водните екосистеми. Во Македонија се регистрирани 10 рода: каменопревртувачки (Аренариа), пескарки или крајбрежни тркачи (Лимицола, Цалидрис), тринги или водни тркачи (Тринга, Пхиломацхус), шљуки (Нумениус, Лимоса, Сцолопаџ) и бекасини (Галлинаго, Крајбрежни тркачи (Лимицола) Лимноцрѕптес). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Елена Моше