МОУРА, Васко Граса

МОУРА, Васко Граса (Васцо Граца Моура) (Порто, 3. И 1942) – португалски поет, раскажувач, драматург, есеист. Преведувач на дела од шекспир, Данте (Божествената комедија), Рилке, Лорка и др. Тој е поет ерудит, поет со интелектуален сензибилитет, голем модернизатор на поетскиот израз и јазик. Добитник на Златниот венец на СВП во 2004 г. БИБ.: Модус што се менува, 1963; Инструменти на меланхолијата, 1980; Концерт во поле, 1993; Љубов моја, ноќе беше, 2001. ЛИТ.: В. Урошевиќ, Продлабочување на сензибилитетот, „Поезија“, СВП, Струга, 2004. П. Гил.