МОНАСТИРЛИЈА

МОНАСТИРЛИЈА – еврејска колонија од доселеници од Битола во Ерусалим. Биле првите жители на населбата шама, на падините на брегот Цион. Основале „Здружение на иселеници од Монастир“ (1932), кое организирало културни, образовни и хуманитарни активности на Озер Далим за помош на сиромашните и вдовиците. На чело на здружението биле Хаим Нахмијас и Јицхак Александрони, како и Ахарон и Хајим Албухер, Моше Јафа, шломо Калдерон и Менахем Коен.
ЛИТ.: Марк Цохен, Ласт Центурѕ оф а Сепхардиц Цоммунитѕ. Тхе Јењс оф Монастир 1839–1943,
Нењ Ѕорк, 2003. Ј. Нам.