МИХАЈЛОВСКИ, Јовица

МИХАЈЛОВСКИ, Јовица (Битола, 12. Ⅵ 1955) – актер. Дипломирал на ФДУ во Скопје (1981), од кога е и член на Драмскиот теа-тар во Скопје. Улоги: Јаков Ⅱ („Дупло дно“); ИШТВАН („Косанчиќев венец“); Младичот („Крвави свадби“); Џемс („Долго патување во ноќта“); Марко („Кула Вавилонска“); Јоцо („Грев или шприцер“); Човекот со фрак („Чернодрински се враќа дома); Топуз-паша („Харем“); Кука („Словенски ковчег“); Лери („Поблиску“); Луков („Црнила“); Вершинен („Три сестри“); Киро („Лет во место“); Лаки („Друга
Горан
Михајловски

страна“); Коце („Демонот од Дебар маало“). Р. Ст.

Михо Михајловски