МИЛАНСКИ ЕДИКТ

МИЛАНСКИ ЕДИКТ – законски акт на царевите Константин И и Лициниј за рамноправност на религиите во Римското Царство, издаден во Милано (февруари 313), по склучениот сојуз. Рескриптот (оригиналот е загубен) бил обзнанен во Никомедија (јуни 313). Има големо значење за христијанството и воопшто за развојот на христијанската култура.
ЛИТ.: Р. Поповиђ, Извори за црквену историју, Београд, 2001; Цх. М. Одахл, Цонстантине анд тхе Цхристиан Емпире, Цамбридге-Харвард, 2004. Б. Петр.