МЕРИНГИЈА, МАЛУЦВЕТНА

МЕРИНГИЈА, МАЛУЦВЕТНА
(Моехрингиа минутифлора Борнм.) – ендемит во флората на РМ од фамилијата Царѕопхѕлацеае (каранфили). Познат за околината на ПрилепМаркови Кули, Трескавец, Селечка Планина, Мариово и Јакупица. Вл. М.