МЕЛАС, Павлос

МЕЛАС, Павлос (1870 – с. Статица, Ⅹ 1904) – офицер на Грчката војска, член на „Етники етерија“, активно работел на формирање и испраќање грчки вооружени чети за дејствување во Македонија. Назначен за главен шеф на грчките чети во регионот на Битола и Костур (1904). Бил убиен во судир со османлиските сили. ЛИТ.: Доуглас Дакин, Тхе греек струггле ин Мацедониа 1897-1913, Тхессалоники, 1993; Ιωαννη Κολιοπουλου, Ιστορια της Ελλαδος απο 1800, τ. Α, Θεσσαλονικη, 2000. Д. Јов.