МАГДОНОС

МАГДОНОС (Петроселинум хортенсе Хоффм.) – двегодишно градинарско растение, во првата година формира корен и лисна розета, во втората цветни стебла и семе. По
текнува од Средна и од Јужна Ев-
Мавровското Езеро зиме

ропа. Има два вариетета: лиснат (вар. фолиосум) и коренест (вар. туберосум). Богат е со минерални материи, витамини С, Б и
12
етерични мас-
ла, кои на ја-
Магдонос
дењето му да
ваат специфичен вкус и арома. Се употребува како додаток и зачин во многу јадења. Д. Ј.