ЛИЛЈАЦИ

ЛИЛЈАЦИ (Цхироптера) – ред ситни животни од класата цица£и (Маммалиа), приспособени за долготрајно летање. Групирани се во два подреда: големи лилјаци (Мегацхироптера), со должина на телото до 40 цм и распон на крилјата до 170 цм, распространети во тропските и суптропските Мал лилјак предели и мали лилјаци (Мицроцхироптера), со должина на телото до 16 цм и распон на крилјата до 75 цм, распространети во умерените и тропските предели на Стариот и Новиот свет. Во Македонија се присутни две фамилии од подредот мали лилјаци со вкупно 24 вида. ЛИТ.: С. Петковски –Б. Крѕстуфек, Цицачи на Македонија, Скопје, 1998; Б. Крѕстуфек, В. Вохралик, Ј. Флоусек, С. Петковски, Батс (Маммалиа: Цхироптера) оф Мацедониа, Ѕугославиа, во: И. Хорацек, В. Вохралик, (едс.), Прагуе Студиес ин Маммалогѕ, Праха, 1992, 93–111; Б. Крѕстуфек – С. Петковски, Аннотатед Цхецклист оф тхе Маммалс оф тхе Републиц оф Мацедониа, „Боннер зоологисцхе Беитраге”, 51 (4), Бонн, 2002, 229–254; Ибид., Маммалс оф Мацедониа – Цуррент Стате оф Кноњледге, Аннив. Процеед., Еигхтѕ ѕеарс оф ацхиевемент бѕ тхе Мацед. Мус. оф Нат. Хѕст., Скопје, 2006, 95–104; А. Ј. Мит-цхелл-Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П. Ј. Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј. Б. М. Тхиссен, В. Вохралик, Ј. Зима, Тхе Атлас оф Еуропеан Маммалс, Лондон–Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.