ЛЕСА

ЛЕСА (коцељ)‡ женски украс за на коса. Составен е од низа плетенички украси (плетенчики) направени од природна коса. Овие плетенки се широки околу 1 цм, а се долги 50-60 цм. Пришиени се на парче платно – богасија, широко околу 5 см. На главата се прикачува од двете страни со помош на куки. Самите плетенки, околу десетина на број, се прикачени една со друга со низа (редеши) од ситни пари. Во кумановскиот регион е позната под името леса, а во другите краеви се нарекува коцељ. Како составен дел на женската невестинска носија се носела сè до крајот на минатиот век. Ј. Р. П. Лешници од обична леска

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *