ЛЕБЕДИ

ЛЕБЕДИ (Цѕгнус) – род крупни птици од потфамилијата гуски и лебеди (Ансеринае), од кои кај нас се среќаваат 2 вида: црвеноклун или нем лебед (Цѕгнус олор) и жолтоклун или лебед пеја£ (Цѕгнус цѕгнус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.