ЛАСТОВИЦИ, НОќНИ

ЛАСТОВИЦИ, НОќНИ (Цапримулгидае) – фамилија ноќни птици од редот козодои (Цапримулгиформес), кои се хранат во лет, а се гнездат на земја. Кај нас се среќава еден вид: ноќна ластовица или козодој (Цапримулгус еуропаеус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. ЛАСТОВИЧКИНА ОПАШКА