ЛАЗАЧКИ

ЛАЗАЧКИ (Ситтидае) – фамилија ситни птици од подредот на птиците пејачки (Осцинес). Во Европа се распространети вкупно четири вида, од кои во Македонија се среќаваат три: обична или шумска лазачка (Ситта еуроапеа), лазачка камењарка (Ситта неѕмаѕер) и карполазачка (Тицходрома мурариа). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.