ЛАЗАРОВ, Тодор

ЛАЗАРОВ, Тодор (Штип, 1869 – Софија, 29. IX 1912) – револуционер, член на ТМОРО. Завршил Ⅵ клас гимназија во Солун. Станал првиот член на РК на МРО во Штип. Бил учесник на Солунскиот конгрес (1903) на ТМОРО. Повторно бил уапсен и спроведен во османлискиот затвор во Дамаск (1905). По Младотурската револуција бил амнестиран. Тешко разболен, се самоубил. ЛИТ.: М. Куманов, Македони®, Софи®, 1993. Ал. Тр. Вања Лазарова

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *