ЛАГАДИНОВ-ПЕТАР, Костадин

ЛАГАДИНОВ-ПЕТАР, Костадин (Разлог, 11. Ⅳ 1913) – учесник во НОД во Пиринскиот дел на Македонија, генерал-мајор. Во судски процес (1933) осуден на Лавор 12,5 години затвор, но емигрирал причинÎ популярности Македонво СССР (1934). Под псевдонимот Петар Стефанов Врзанов-Македончето, завршил високи воени школи. Се вратил во Бугарија (11. Ⅷ 1941) и бил партизан во Разлошко (од Ⅹ 1941), командир во Разлошкиот п.о. „Јане Сандански” и „Никола Парапунов”. Прв командант на Разлог (по 9. Ⅹ 1944). Повеќепати бил одликуван. ЛИТ.: Георги Мадолев, Парапуновци. (Спомени), София, 1980. В. Јот.