КУНОВСКИ, Зафир

КУНОВСКИ, Зафир (Дебар, 04. Ⅲ – 1934 – Скопје 14. Ⅳ – 2004) – архитект, ракометар и тренер. Завршил Архитектонски факултет во Скопје (1964). Бил член на РК „Работнички” од Скопје (1953 – 1958), кој во овој период бил трипати првак на Македонија во голе-Кумановскиот партизански одред (1943) Зафир Куновски миот, петпати во малиот ракомет и двапати освојувач на Купот на Македонија. Клубот играл во Првата сојузна лига (1954, 1955 и 1958). Бил најдобар стрелец во екипата. Настапувал и за други клубови во Македонија (до 1960), а потоа бил успешен тренер. За Репрезентацијата на Југославија одиграл три натпревари (1957). Д. С. Спасе Куновски: Портрет со чадор, 1971