КУЛЕВСКИ, Александар

КУЛЕВСКИ, Александар (Прилеп, 16. Ⅲ 1939) – велосипедист. Повеќекратен првак на Македонија во друмско возење на велосипед (1952–1954), државен репрезентативец (1953–1958) и учесник во голем број меѓународни трки во земјата и во странство. На некои од нив постигнал високи резултати во определени етапи, како Анкара–Истанбул – трето мес-то, на Вршич пристигнал прв (1954). Тој е избран за најдобар спортист на Македонија (1955). ВСЈ му доделил златна плакета за 100 постигнати победи (1959), која ја добиле само тројца во земјата. Ѓ. К.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *