КУКУМЈАВКИ или МАЛИ УТКИ

КУКУМЈАВКИ или МАЛИ УТКИ (Отус, Атхене, Аеголиус, Глауцидиум) – род мали грабливи ноќни птици од фамилијата вистински утки (Стригидае). Во Европа и кај нас се среќаваат 4 вида: ќук (Отус сцопс), домашна кукумјавка (Атхене ноцтуа), пернатонога кукумјавка (Аеголиус фунереус) и мала кукумДомашна кукумјавка јавка (Глауцидиум (Атхене ноцтуа) пассеринум). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.