КРТИЦИ, КРТОВИ

КРТИЦИ, КРТОВИ (Талпидае) – фамилија релативно ситни животни од редот инсектојадни цица£и (Инсецтивора), со повеќе или помалку редуцирани очи и без уши. Познати се вкупно 42 вида, од кои кај нас живеат три вида: обичен крт (Талпа еуропаеа), реликтен крт (Талпа станковици) и слеп крт (Талпа цаКрт(ица) еца). ЛИТ.: С. Петковски – Б. Крѕстуфек, Цицачи на Македонија, Скопје, 1998; А. Ј. Митцхелл-Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П. Ј. Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј. Б. М. Тхиссен, В.Вохралик, Ј. Зима, Тхе Атлас оф Еуропеан Маммалс, Лондон–Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.