КРАМЕР, Кристина Е

КРАМЕР, Кристина Е. (Цхристина Е. Крамер) (Хартфорд, Конектикат, САД, 3. Ⅷ 1954) – американски и канадски славист-македонист, унив. професор. Дипломирала на Универзитетот Висконсин (1969& 1971), магистрирала на Универзитетот на Северна Каролина во Чапел Хил, САД (1979), каде што и докторирала (1983). Како Фулбрајтов стипендист престојувала во Скопје (1981/82). Доцент на Катедрата за словенски јазици и литератури на Универзитетот во Торонто (1986), професор (2001) и шеф на Катедрата за словенски јазици и литератури. Од 1987 г. предава македонски јазик и главен про-мотор е на македонистиката во Канада. Има објавено 4 македонистички книги и поголем број прилози во списанија и зборници. БИБ.: К н и г и: Македонско-англиски разговорник (А Мацедониан-Енглисх Пхрасебоок), Скопје, 1985; Аналѕтиц Модалитѕ ин Мацедониан, Муницх, 1986; Мацедониан: АЦоурсе фор Елементарѕ анд Интермедиате Студентс, Њисцонсин, 1999; Мацедониан: А Цоурсе фор Елементарѕ анд Интермедиате Студентс, доубле ЦДРОМ, Њисцонсин, 2000 (второ ревидирано издание 2006) (во коавторство со Г. Фиелдер, Л. Митковска, Пх. Хаммондс); Информатион Тецхнологѕ, Мацедониан Инструцтион он тхе Њеб (њњњ.уторонто.ца/савиц/мацедониан). Статии: Тхе Леџицо-Сѕнтацтиц Цатегориес оф тхе Модал Партицлес ин Литерарѕ Мацедониан, зб.: Процетх едингс оф тхе 5 Интернатионал Цонгресс оф Соутхеаст Еуропеан Студиес, Цолумбус, 1984, 262-277; Да ин Синтацтицаллѕ Депендент Цонструцтионс ин тхе Мацедониан Литерарѕ Лангуаге, „Фолиа Славица”, 1986, 412-418; Тоњардс а Цомпарисон оф Цондиционалс ин Албаниан, Булгариан анд Мацедониан, „Македонски јазик”, 37, 1988, 263-270; Аналѕтиц Модалитѕ ин Мацедониан, „Индиана Славиц Студиес”, 6, 1993; Соме Обсерватионс он тхе Хисторѕ анд Цуррент Статус оф Тхирд-Персон ин Мацедониан, „Аустралиан Славониц анд Еаст Еуропеан Студиес”, 8/2, 1994, 19-34 (коавтор со Ј. Сцхаллерт); Ин Мемориам – Блазе Конески, „Славиц анд Еаст Еурпеан Јоурнал”, 1994, 557-559; Тхе Роле оф Мацедониан Лангуаге ин тхе Пресерватион оф Етхниц Идентитѕ ин Торонто, зб.: Студиес ин Мацедониан Лангуаге, Литературе анд Цултуре, Мицхиган, 1995, 101-114; Тхе Грамматицализатион оф тхе Футуре Ауџилиарѕ ин тхе Балкан Лангуагес, „Индиана Славиц Студиес”, 7, 1995, 127-136; Начинот, времето и видот во зависносложените темпорални реченици во македонскиот јазик, „Македонски јазик”, 40-41, 1995, 283-290; Сѕнтаџ анд Просодѕ: ли љуестион ин Мацедониан анд Булгариан, Паперс ин пхонетицс анд пхонологѕ, 7, Берлин – Торонто, 1996; Перспецтивес оф тхе Футур Тенсе ин тхе Мацедониан Лангуаге: Вербал Тенсе ор Моод, зб.:Студии за македонскиот јазик, литература и култура, Скопје, 1996, 81-86; Аспецт анд Итеративитѕ ин Мацедониан, „Балканистица”, 10, 1997, 282-295; Блазе Конески, Дицтионарѕ оф Литерарѕ Биограпхѕ, 181, 1997, 125-131; Негатион анд Грамматицализатион оф Хаве анд Њант Футурес ин Булгариан анд Мацедониан, „Цанадиан Славониц Паперс”, 34, Торонто, 1998, 3-4; Оффициал Лангуаге, Миноритѕ Лангуаге, Но Лангуаге ат Алл: Мацедониан ин Примарѕ Едуцатион ин тхе Балканс, „Лангуаге Проблемс анд Лангуаге Планнинг”, 23/3, Фалл, 1999, 233-250; Мацедониан анд Булгариан ли Љуестионс: Беѕонд Сѕнтаџ, „Натионал Лангуаге анд Лингуистиц Тхеорѕ”, 17/3, Торонто, 1999, 541-586 (коавтор со Ц. Рудин, Л. Биллингс, М. Баерман); Антон Панов’ Плаѕ Пецалбари анд итс Роле ин тхе Стандардизатион оф Мацедониан, „Оф Алл тхе Славс мѕ Фавоуритес”, 2002; Бетњеен Диалецт анд Стандард: Тоњардс а Морпхологѕ оф тхе Вербал Сѕстем оф тхе Мацедониан диалецт оф Врбник, Албаниа, „Балцаница”, 18, 2005, 61-70; Македонистиката во Канада (Мацедониан Студиес ин Цанада), зб.: 40 години Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура, Скопје, 2007; Схифтинг Бордерс – Схифтинг Идентитиес: Индивидуал Респонсес то Мацедониан Лангуаге Стандардизатион 19201950, „Цанадиан Славониц Паперс”, 2008; Мацедониан анд Булгариан Лангуаге Цонтацт, „Цонтацтлингуистик”, 2 (65), Торонто, 1996, 1-6; Блазе Конески’с 1945 Лецтуре ,Македонската литература и македонскиот литературен јазик’, зб.: Делото на Блаже Конески: остварувања и перспективи, Скопје, 2002, 435-446. ЛИТ.: Иван Доровски, Емилија Црвенковска, Лексикон на странски македонисти ⅩⅩ и ⅩⅪ век, Скопје, 2008, 52-54. Бл. Р. Дучо Кранго