КОКОШКИ, СТЕПСКИ

КОКОШКИ, СТЕПСКИ (Птероцлетидае) – фамилија средно големи птици, кои населуваат степскопустински подрачја. Кај нас нередовно се јавува еден вид степска кокошка или копитка (Сѕрхаптес парадоџус). Сад, доцна бронза Бокал, железно време Грне, средна бронза Калап, доцна бронза (ⅩⅣ-XI в. пр.н.е.) (Ⅶ в. пр.н.е.) (ⅩⅤⅠⅠ-ⅩⅣ в. пр.н.е.) (ⅩⅣ-XI в. пр.н.е.) ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. КОЛАБОРАЦИОНИСТИЧКО КОМИТСКО ДВИЖЕЊЕ во Егејскиот дел на Македонија