КАМЕЊАРЧИЊА или БАПКИ

КАМЕЊАРЧИЊА или БАПКИ (Бленнидае) – фамилија ситни риби од редот коскени риби (Перциформес), со слузава кожа без лушпи (стргунки). Од нив во Македонија е присутен видот камењар-Риба камењарче че или бапка (Салариа флувиатилис). ЛИТ.: М. Беазлеѕ, Гуиде то Фресхњатер Фисх оф Бритаин анд Еуропе, Лондон; Ј. Цривелли, Тхе Фресхњатер фисх ендемиц то тхе Нортхерн Медитерранеан Регион, Тоур ду Валат Публицатион, 1996; М. Наумовски, Рибите во Македонија, Скопје, 1995; С. Георгиев, Клуч за одредување на рибите (Остеицхтѕес) и змијорките (Цепхаласпидоморпха) во Република Македонија, Скопје, 1998. Св. П. – В. Сид.