ЗМИЈАНАЦ, Драги

ЗМИЈАНАЦ, Драги (Скопје, 25. Ⅱ 1960) – активист на невладиниот сектор, хуманитарец. Основач и извршен директор на Првата детска амбасада во светот „Меѓаши” во Скопје (од 1992), промотор на правата на децата во земјата и на правата и заштитата на децата од насилство и злоупотреба. Р. Знамето на Разловечкото Знамето на Крушевската Знамето на Крушевската чета Знамето на Македонската Знамето на Првата Македонска востание (1876) Република (1903) (1903) колонија во С.-Петербург (1914) ударна бригада (1943)