ЕРЕБИЦИ

ЕРЕБИЦИ (Пердиџ, Алецторис) – родови птици од фамилијата вистински кокошки (Пхасианидае), типични за отворени терени, кои се гнездат на земја. Од нив во Македонија се среќава еребица полска (Пердиџ пердиџ) и еребица камењарка (Алецторис граеца). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. 1