ЕЛЕНИ

ЕЛЕНИ (Цервидае) – фамилија крупни животни од редот парнокопитни (Артиодацтѕла). Во Македонија се регистрирани три рода со по еден вид: обичен елен (Цервус елапхус), елен лопатар (Дама дама) и срна (Цапреолус цапреолус). ЛИТ.: С. Петковски – Б. Крѕстуфек, Цицачи на Македонија, Скопје, 1998; А. Ј. Митцхелл-Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П. Ј. Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј. Б. М. Тхиссен, В.Вохралик, Ј. Зима, Тхе Атлас оф Еуропеан Маммалс, Лондон–Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.